Mellom bakkar og berg                                                  

                                                                                                                             - en blogg om turopplevelser -

Click here to edit subtitle

Turbloggen

Dønnamannen, Dønna

Posted on March 2, 2015 at 3:10 AM

Dønnamannen, Dønna (858 m.o.h)


Tidsbruk: Ca 2-2,5 timer opp og en time ned.


Terreng: Bratt midtveis og enda brattere på slutten. Det er lagt ut tau man kan bruke, ihvertfall er det nødvendig på vei ned. Merket sti hele veien.


Bakgrunn: Turen ble gått 26.06.2014 kl 21. Jeg reiste til Helgelandskysten for å ta en rundtur med tre toppturer og en padletur på to døgn. Dette var første topptur. Etter å ha kommet over til Umeå med båten fra Vasa på formiddagen kjørte jeg i ett til Sandnessjøen og rakk 20-ferga med et kvarters margin. Planen var å gå på Dønnamannen allerede første natta, i midnattsol. Jeg var veldig heldig med været, det var sol og vindstille. Utsikten fra 845-toppen er trolig den beste opplevelsen jeg har hatt på en fjelltur: Solnedgang over Træna og Lovund og 360 graders utsikt til hele Helgelandskysten fra Vega i sør til Lurøy i nord. "Bakover" får man en fantastisk utsikt mot Sandnessjøen og de syv søstre. Jeg tok en rast på 845-punktet og valgte å ikke gå videre til 858-toppen da det virket utrygt der og da, det første partiet er ganske luftig og jeg trodde det var like luftig helt bort til toppen. Siden jeg var sliten i beina og hodet etter en hektisk dag gikk jeg nedover igjen. Det angrer jeg litt på i ettertid, men er veldig fornøyd med turen likevel. Hvis man vil gå bare én tur på Helgelandskysten anbefaler jeg sterkt Dønnamannen.

Neste dag ble det padling i Herøy og topptur på de Syv Søstre etterfulgt av topptur ved Stokkvågen siste dag (se egne inlegg). For fergeruter Sandnessjøen - Dønna og fergeruter i Herøy se her:


Dønnamannen er det høyeste fjellet på øya Dønna utenfor Sandnessjøen. Fjellet har to nærliggende topper på 845 og 858 m.o.h som begge har en varde og en loggbok. Man bør nesten ha egen bil for denne typen tur, og man kan ta ferge fra Sandnessjøen eller over til Herøy fra Sørvika. Se link over.
Man kjører hovedveien, riksvei 828, på sørsiden av Dønna til man kommer til Teistadvika. Det er skiltet til Dønnamannen fra veien. Stien starter like ved parkeringsplassen og er godt synlig/merket. Pass på der stien deler seg i bekkefaret opp mot Teigstadvatnet, man skal ta til venstre og ikke fortsette rett fram mot vannet. De siste 300 høydemeterne er skikkelig bratte men det er lagt ut tau man kan holde seg i, og det er aldri farlig på noen måte.

 

Kartutsnitt. Link til interaktivt kart:

På vei over til Dønna med ferga ser man Dønnamannen seg i det fjerne. 858-toppen er lengst til høyre av de tre som er samlet, og "nesa" stikker opp litt lenger vest.
Langs veien mot Teistad. Den bratteste traséen går bortimot rett opp fra der skyene ligger.
Ved parkeringsplassen på Teistad står det et infoskilt, og stien er merket herfra.
Den første delen av turen går stien på en blanding av stein og lyng.
Panoramabilde fra omtrent midt i det bratteste partiet, med utsikt nedover mot stien. Sandnessjøen og de syv søstre i bakgrunnen.
Det meste av klatringen er unnagjort og det flater ut mot toppen. Storhavet kommer til syne i vest.

Oppe på 845-punktet er utsikten fantastisk. 150-graders panoramabilde med 858-toppen i forgrunnen til venstre, Lovund ute i havgapet og i nord fjellene i Lurøy og Rana. Lisstinden (736 m.o.h) og Hestadtinden 701 m.o.h i forgrunnen til høyre.

Forstørret versjon av øyene og fjellene nordover. Fra venstre Selsøya med fjellet Hestmannen (571 m.o.h), Lurøya, så Tomma i forgrunnen med de tre toppene. Mellom den første og den andre toppen på Tomma synes Hjarttinden (967 m.o.h) på øya Aldra. De to høyeste toppene i forgrunnen bak Tomma burde være Strandtindan (1173 m.o.h) og Raudskreda (1219 m.o.h). Helt i bakgrunnen til høyre er Høgtuvbreen (1294 m.o.h). Det nordligste synlige punktet er trolig Steintinden (1534 m.o.h) ved Svartisen, helt i bakgrunnen til høyre for Tommas tredje topp.
Utsikten sør-østover er også flott, med Sandnessjøen og de syv søstre. Toppen helt til høyre i forgrunnen er Litltinden (670 m.o.h) og bak den ligger øyene i Herøy kommune. Helt i horisonten ser man Vega. I bakgrunnen til høyre for Helgelandsbrua ser man Lukttinden (1346 m.o.h) og man skimter Okstindan enda lengre bak. Til høyre bak Sandnessjøen stikker Geittinden (1556 m.o.h) opp.
Nærbilde av Herøy med Vega i bakgrunnen. Husvær, som var målet for neste dag, ligger helt ytterst.

Solen snudde omtrent mellom Træna og Lovund og gikk opp igjen.
Siste glimt av havet før nedstigningen begynner. Solen går opp igjen over Lovund.
Det aller bratteste partiet. Det føltes helt greit å bruke tau på nedturen.
Ferdig med det bratteste partiet, omtrent der stien møter stien fra Teigstadvatnet. Utsikten er bedre på vei ned enn opp!
Nesten nede igjen, med et gløtt bakover mot toppen. Den bratteste delen av Dønnamann-traséen glinser i soloppgangen fra havet. Nedturen tok omtrent en time.
Teltplass der stien kommer ned til bilveien, med over middels hyggelig utsikt mot de syv søstre. Fra høyre Stortinden (910 m.o.h), Kvasstinden (1010 m.o.h), Tvillingan (980 og 945 m.o.h), Skjerdingen (1037 m.o.h), Grytfoten 1019 (m.o.h) og Botnkrona (1072 m.o.h). Her er klokka 02 på natten.
Neste morgen gikk turen mot Herøy. Dønnamannen sett vestfra, fra bilveien i Smedvika. Det høyeste punktet til høyre er 858-toppen og i midten ser man "nesa" på ca 820 m.o.h.
Dønnamannen sett fra ferga mellom Herøy og Søvika.


Dønnamannen sett fra Breivika. Bildet er fra en annen tur.
Categories: Helgeland