Mellom bakkar og berg                                                  

                                                                                                                             - en blogg om turopplevelser -

Click here to edit subtitle

Turbloggen

Tvillingene, De syv søstre

Posted on March 6, 2015 at 3:45 AM

Tvillingene, De syv søstre (945 og 980 m.o.h)


Tidsbruk: 2-3 timer opp til første tvilling og en halvtime ekstra til neste. Totalt 5-6 timer fra start til man er nede igjen.


Terreng: Lett, jevn stigning i starten, så en litt brattere og "kjedeligere" bit på svabergliknende fjellunderlag. Siste delen opp til toppene blir det litt klyving på større steiner men ikke luftig eller farlig.


Bakgrunn: Turen ble gått 27. juni 2014 kl 18. Dette var andre kvelden på runturen min på Helgelandskysten. Etter Dønnamannen første kvelden og padling i Husvær tidligere på dagen sto Tvillingene for tur. Jeg tok 14.45-ferga fra Brasøy til Søvik og kjørte til Markvoll der jeg satte opp teltet i veikanten. Trøtt av forrige natts fjelltur, padling og havluft la jeg meg til å sove en times tid. En kopp kaffe og en matbit senere var jeg klar for en ny sen kveldstur. Planen var å gå på begge tvillingene og eventuelt Skjerdingen etterpå, ca en time ekstra for den siste toppen. Jeg droppet det på grunn av sliten kropp og planlagt ny topptur neste dag. På tvilling nr 2 mistet jeg forresten mobilen mellom noen steinblokker på toppen der den ligger nå lagret sikrere enn all verdens kronjuveler.De syv søstre er en fjellkjede i Alstadhaug kommune med sju topper. Hver av toppene har merkede stier og egne utganspunkt fra nordsida. Man kan gå alle på en dag om man virkelig har lyst, via en sammenhengende trasé.
Utgangspunktet for turen er parkeringsplassen på Markvoll. Derfra går det skiltet og merket rute opp til skaret der man kan gå nordover mot Skjerdingen eller sørover mot Tvillingene. Herfra er det ingen merking men man forstår lett hvor man skal gå ut i fra terrenget.


Kartutsnitt. Link til interaktivt kart:

De syv søstre sett fra ferja mellom Brasøy og Søvika. Tvillingene er midt i bildet, og Skjerdingen til venstre for dem.

Skjerdingen til venstre og den nordlige tvillingen til høyre, sett fra Markvoll.


Ved Markvoll er det parkeringsplass og skilting gjennom skogen til den T-merkede traséen videre opp i fjellet.

Ute av skogen går stien i lett motbakke på blandet stein- og jordunderlag.

Utsikt nedover omtrent halvveis i traséen. Dønna med Dønnamannen i bakgrunnen.

Etterhvert blir det bare stein i alle himmelretninger, men traséen er godt merket. I slutten av juni ligger det snø i de øvre delene av traséen (litt lenger oppe enn der bildet er tatt) så det er lurt å ha gode sko selv om det er tørt og fint vær.

Oppe på toppen av skaret kan man velge om man går på Skjerdingen eller Tvillingan.

Utsikten vestover med Skjerdingen til høyre og den laveste tvillingen til venstre. Træna og Lovund i horisonten.

Utsikt "over kanten" østover, ca 760 m.o.h. Det delvis islagte Storvatnet ligger på 605 m.o.h. Nedenfor ligger Vefsnfjorden som etterhvert ender i Mosjøen bak fjellene i forgrunnen. Helt i bakgrunnen er det første fjellet fra venstre Lukttinden (1346 m.o.h). Rett bak kan man skimte snøen på Okstindan. Helt bak litt til høyre for midten står det opp to topper der den ene burde være Geittinden (1556 m.o.h). Man skimter også den skrå Hjartfjellet (1458 m.o.h) i bakgrunnen omtrent en tredel til venstre i bildet.

Oppe på den nordlige tvillingen med utsikt vestover. Skjerdingen (1037 m.o.h; den nest høyeste av søstrene) til høyre, Sandnessjøen bak på fastlandet. Tomma og fjellene i Lurøy og Rana i bakgrunnen. 945-toppen i forgrunnen til venstre, med Herøy i bakgrunnen. For å komme over til 945-toppen må man over en dyp kløft, balanserende på noen steinblokker. Jeg vurderte det som for luftig for min smak, alene uten sikring, og fortsatte videre til den andre tvillingen i stedet.

På den andre tvillingen er utsikten også flott. 180-graders panoramabilde med Kvasstinden (1010 m.o.h) til venstre, og man skimter Vega bak toppen. Fergeleiet i Søvika peker rett mot Husvær der jeg padlet tidligere på dagen. Træna og Lovund vises så vidt i horisonten til høyre.
På vei ned igjen i kveldssola.
Nede ved Markvoll ser man fjellsidene kose seg i solnedgangen. Klokka er faktisk 23.10 her!


Categories: Helgeland