Mellom bakkar og berg                                                  

                                                                                                                             - en blogg om turopplevelser -

Click here to edit subtitle

Turbloggen

Stordalstinden, Stokkvågen

Posted on March 6, 2015 at 9:00 AM

Stordalstinden, Stokkvågen (820 m.o.h)


Tidsbruk: 2 timer til toppen.


Terreng: Jevn, relativt bratt stigning hele veien. Delvis vegetasjon, delvis fjell og noen steder myr som man kan unngå om man velger traséen med omhu. Ingen merket løype, men toppen er synlig hele veien.


Bakgrunn: Turen ble gått 28. juni 2014 kl 18. Dette var siste dagen av rundturen på Helgelangskysten. Etter å ha unnagjort Dønnamannen, padling i Husvær og Tvillingene skulle rundturen avsluttes med en ikke like kjent fjelltopp lenger nord. Under planleggingen av rundturen ville jeg finne en passende topptur litt lenger nord langs kysten, og etter å ha gransket kartet pekte Stordalstinden seg ut som et interressant mål. Men det fantes knapt noen beskrivelser på nettet av hverken turen eller toppen. Ett sted fant jeg en vag rutebeskrivelse, men uten bilder (mangelen på informasjon om akkurat Stordalstinden var inspirasjonskilden til denne turbloggen). Jeg tok sjansen og ble positivt overrasket over utsikten. Hvis man planlegger å reise med båten ut til Lovund og Træna og har noen timer å slå ihjel i reiseprogrammet er denne toppen verdt et besøk. Det går både ferje og hurtigbåt fra Stokkvågen ut til øyene, men rutene varierer fra dag til dag. Link til Boreals båtruter:


Stokkvågen ligger ca 70 km vest for Mo i Rana, en kronglete kjøretur på omtrent en time. Herfra går båtene til Lovund og Træna, og om man fortsetter på riksveien nordover kommer man til Lurøy og etterhvert Meløy der det også er noen flotte topper.
Det er mulig å parkere ved veien omtrent ovenfor fiskeplassen Laksholmen. Derfra tar man seg gjennom et lite skogsparti før man kommer ut i åpent terreng med Stordalstinden i sikte.


Kartutsnitt. Link til interaktivt kart:Stordalstinden sett fra Stordalen ved Stokkvågen. Turen starter ikke her, men fra Laksholmen en kilometer lenger øst.
Den første bergkneika opp fra veien, før man får toppen i sikte.

Man får fort utsikt ut i storhavet, med Lovund i horisonten. Bilveien går på langs nede i dalen.

Terrenget er variert, men tidvis bratt. Det gjelder å finne en trasé for å spare på kreftene og unngå myrene i de flateste partiene.
Omtrent 20 minutter fra toppen her, med utsikt nedover i traséen. Laksholmen stikker ut fra fastlandet midt i bildet. Tomma i forgrunnen og Dønna rett bak.
Utsikten sørvestover fra toppen. Fra venstre i bakgrunnen de syv søstre, Dønna, Tomma, Lovund i horisonten, midt imot Elvasstinden (842 m.o.h), til høyre i horisonten Hestmannen (571 m.o.h) på Selsøya og den skrå Hjarttinden (967 m.o.h) på øya Aldra.

Utsikten østover. Nesna ligger videre til høyre i den bakre del av fjorden, mens Hemnes og Elsfjord ligger rett bak fjellet Laupen i forgrunnen. Den høyeste toppen er Nordvikfjellet (848 m.o.h). Helt i bakgrunnen skimter man Okstindan.

Categories: Helgeland