Mellom bakkar og berg                                                  

                                                                                                                             - en blogg om turopplevelser -

Click here to edit subtitle

Turbloggen

Håen, Værøy (438 m.o.h)

Posted on June 6, 2015 at 9:30 AM

Håen, Værøy (438 m.o.h)


Tidsbruk: Omtrent en time opp fra Sørland, en halvtime ned.


Terreng: 2,5 km til toppen. Tydelig sti i lett motbakke i starten, deretter kan man velge om man vil gå den slyngete bilveien helt opp eller ta snarveier med korte stier mellom bilveislyngene.


Bakgrunn: Turen ble gått 31. mai 2015 kl 18 og er en del av firedagersturen min til Lofoten. Tidligere på dagen hadde jeg gått på Mengelsdalstinden ved Å og etterpå tatt ferga fra Moskenes som var framme på Værøy klokka 13.15. Jeg gikk fra fergeleiet og inn til bunnen av Rømdalen på Sørland, der den gamle NATO-veien begynner. Den etappen tok omtrent en time å gå med full sekk. Etter å ha satt opp teltet begynte det å regne så jeg fikk noen timers ufrivillig hvile, noe som mest fikk følger for fortsettelsen av denne turen, se innlegget om Måstad.

Link til  fergerutene for Bodø-Værøy-Røst-Moskenes:

Link til helikopterrutene for Bodø-Værøy:


Værøy ligger mellom Lofotodden og Røst og er tilgjengelig med bilferge fra Bodø/Moskenes/Røst eller helikopter fra Bodø.For å komme opp til Håen kan man gå rett opp stien fra plantefeltet på Sørland (rett nordvest for Tverrberget) eller følge den avstengte bilveien i Rømdalen. Veien leder til forsvarets installasjon på Håen. Man kan følge den fra der den kommer ut av tunnelen, men den første biten må man gå på sti. Mens man går har man flott utsikt mot Sørland (hovedbebyggelsen på Værøy) og oppe på Håen får man en fantastisk utsikt mot den fraflyttede grenda Måstad (se eget innlegg om tur til Måstad).

Kartutsnitt. For interaktivt kart, se link:


Stien opp bakkene går der bilveien slutter innerst ved foten av Rømdalen. NATO-veien går i tunnel til venstre og kommer ut litt lenger oppe i Rømdalen. I følge kartet skal det også gå en brattere og kjappere vei opp til toppen litt til venstre for tunnelen.


Stien opp er tydelig og lett å gå på. Helt i starten renner det en bekk hvor man kan fylle vannflaskene. Toppen i bakgrunnen er Hornet (346 m.o.h).

Stien krysser NATO-veien flere ganger og i blant er det lettere å gå på asfalten. Utsikten mot Sørland er flott.


Langs NATO-veien etter slyngene er det restaurert et gammelt "ørnhus". Fra gammelt av har man fanget ørn med hendene på Værøy, ved å sitte i små steinhus med heller som tak og legge ut åte til ørna i form av en kjøttbit i et snøre. Da ørna landet ved åtet dro man det nærmere og nærmere åpningen til steinhuset helt til man fikk tak i føttene til ørna og dro den inn i huset der man tok livet av den. Man fikk skuddpremie pr ørn av myndighetene, som anså ørna som en trussel mot sauedriften. Huset er nesten ikke synlig i terrenget (eller på bildet), for så vidt også meningen siden ørna ikke skulle ane fare. Les mer om fangsten og se film av hvordan det foregikk her:

Fra Heia ser man Mosken og Lofotodden i øst. Toppen til venstre er Hornet (346 m.o.h) og i bakgrunnen til høyre stikker Værøys høyeste topp Nordlandsnupen (450 m.o.h) opp.

Utsikt over Sørland fra Heia.

Den siste biten opp til toppen går på asfalt.
Utsikten mot Måstad er majestetisk. Toppen til venstre er Måhornet (439 m.o.h) og det flate platået i midten er Måstadheia (407 m.o.h på det høyeste). Røst skimtes i bakgrunnen. Det tok meg en time opp til Håen fra Sørland.

Røst med Måstadfjellet (388 m.o.h) og en liten del av Måstadheia i forgrunnen.

Turen ned til Sørland igjen kan man gå samme vei man kom opp eller gå på den vestre kanten av Håheia bort til Hornet der man kan gå ned til NATO-veien igjen. Jeg fulgte stien til venstre her, bort til Hornet og ned til Nordland, videre til Måstad (se eget innlegg).


Håen og forsvarsinstallasjonen sett fra Sørland.


Categories: Lofoten