Mellom bakkar og berg                                                  

                                                                                                                             - en blogg om turopplevelser -

Click here to edit subtitle

Turbloggen

Besseggen

Posted on February 16, 2015 at 6:25 AM

Besseggen

13.08.07.


Tidsbruk: 6 timer, pluss eventuelle raster.

Terreng: Tyngre motbakker og enkelte steder bratt klyving. Trygg passasje så lenge man holder seg til stien, men i regnvær kan det nok bli glatt og farlig i de bratteste partiene. Først og fremst en lang sammenhengende strekning.


Besseggen er et populært turmål i Jotunheimen, og er en del av ruta mellom Memurubu i vest og Gjendesheim i øst. Eggen er et slags nasjonalmotiv der den deler det grønne Gjendevatnet fra det mørkere Bessvatnet. Langs store deler av turen stuper fjellsiden loddrett ned i Gjendevatnet, og utsikten er flott hele veien.Man kan gå Besseggen begge veier, men det vanligste er nok å ta båten inn til Memurubu først og gå østover tilbake til Gjendesheim. Da går (klyver) man den bratteste delen av løypa oppover og ikke nedover, noe mange synes er en fordel. I tillegg slipper man å tenke på å rekke båten tilbake fra Memurubu. Stien er tydelig hele veien og stort sett er det mange andre som går samme dag.


Kartutsnitt. Link til interaktivt kart: http://ut.no/kart?lat=61.51037&lng=8.73053&zoom=13&hytter=false&fotturer=false&sykkelturer=false&klatreturer=false&padleturer=false&skiturer=false&baselayer=0&sommerstier=false&vinterloyper=false&skifore=false
Besseggen sett fra Gjendesheim. Bildet er tatt på ettermiddagen etter at vi kom ned til Gjendesheim igjen.
Turen starter med båtturen Gjendesheim - Memurubu, som tar ca 30 minutter. Memurubu ligger inn til høyre rundt neset.

For rutetabell og priser, se her: http://www.gjende.no/
En del av ruta sett fra båten. Besseggen er det smaleste og bratteste partiet i midten av bildet.
Den første delen av traséen er lett, med godt underlag og ikke for bratt. Etter regn kan det bli vått og gjørmete her.
Etter ca 45 minutter kommer man opp på det første platået og man kan nyte utsikten ned mot Gjendevatnet.
En pust i bakken med fantastisk utsikt østover mot Gjendesheim fra ca 1500 meters høyde. Hit tar det ca to timer å gå fra Memurubu og hvis man vil nøye seg med en kortere tur kan man gå ned til Memurubu igjen og ta båten tilbake.
Etter å ha passert Bjørnbøltjønne åpner utsikten seg bakover Gjendevatnet.Så er det klart for turens bratteste parti, opp Besseggen!
Det er veldig bratt opp til punktet på 1638 meters høyde, og man kan forstå at de fleste heller går opp enn ned her.
Bratt, men trygt. Man kan dog se for seg at det blir veldig sleipt og vått her når det regner.
Snart ferdig med klyvingen og den fine kontrasten mellom Gjendevatnet og Bessvatnet er verdt en liten pause. Selve Besseggen tar det 1-1,5 time å gå.
Etter toppen kommer kontrasten imot: Et flatt, steinrikt og kjedelig platå. Vi møtte dessuten regnvær her oppe, flaks at det ikke kom en time tidligere.
Utsikt sørover mot Valdresflya gjennom lavtrykket.
Den siste biten ned mot Gjendesheim blir det grønt og frodig igjen, og et gledelig gjensyn med Gjendevatnet.
Man kan overnatte på Gjendesheim. Hvis man ikke har bestilt rom på forhånd kan man alltids få plass i sovesal, som her. Vi overnattet kvelden før turen, etter å ha gått på Galdhøpiggen. For priser og annen informasjon (blant annet bussruter som går via Gjendesheim) se http://gjendesheim.turistforeningen.no/

Categories: Jotunheimen