Mellom bakkar og berg
- en blogg om turopplevelser -
Posted on February 17, 2015 at 2:30 AM |
Hallingskarvet på ski
Haugastøl - Embretstølen - Hyllun - Folarskardet - Haugastøl
22.03.08
Tidsbruk: 7-8 timer
Terreng: Klatringen opp Hyllun (hyllene) er bratt men ellers er det flatt eller slake bakker. Det er ingen merkede løyper oppe på skarven og man er helt avhengig av god sikt og godt vær.
Bakgrunn: Jeg går ofte skiturer til Embretstølen fra familiens hytte på Haugastøl og denne turen var egentlig bare en vanlig ettermiddagstur i 12-tida. Føret og været var bra og i stedet for å gå hjem igjen prøvde jeg å gå opp på skarven en tur for første gang bare for å ha gjort det. Vel oppe bestemte jeg meg for å gå vestover på skarven i stedet for å kjøre ned til Embretstølen igjen. Jeg hadde pakket godt med klær men nesten ikke mat og bare en halvlitersflaske med vann, som tok slutt ganske tidlig, og jeg ble fort dehydrert og husker ikke så mye av den siste halvparten av turen, annet enn at jeg var fryktelig tørst. Formen var ellers god og jeg gikk jevnt og målrettet. Det var ingen løype oppe på skarven men noen hadde gått der nylig og jeg fulgte sporene hele veien. Det var en drøy etappe gjennom løs snø, is, mellom steiner og opp og ned små bakker. Med tanke på at jeg var alene og været fort kunne slått om burde jeg snudd og gått ned igjen samme vei. Jeg hadde nok ikke gjort det en gang til, ihvertfall ikke uten bedre forberedelser og uten følge. Flere av fjellvettreglene ble brutt på denne turen med andre ord...
Hallingskarvet er et 35 km langt platå i nordenden av Hardangervidda, fra Geilo og vestover. Med en høyde over havet på ca 1800 meter er det også et av de høyeste punktene på vidda. Hallingskarvet er tilgjengelig med utgangspunkt både fra riksvei 7 i sør og riksvei 50 i nord. Vinterstid er det vanlig å gå opp i Folarskardet i vest (utgangspunkt fra Haugastøl eller Strandavatnet/Raggsteindalen) eller Prestholtskardet (utgangspunkt fra Ustaoset og Geilo).
Jeg gikk turen med utgangspunkt fra Haugastøl og gikk først skiløypa inn til Embretsstølen, og videre opp Hyllun til skarvplåtået, vestover til Folarskardet og ned igjen den merkede skiløypa til Haugastøl.
Kartutsnitt. Link til interaktivt kart:
Fra Haugastøl går man ski- og scooterløypa opp gjennom hytteområdet til de merkede skiløypene går innover mot skarven. Det er skiltet mot Raggsteindalen, som ligger på andre siden av Hallingskarvet, man går da gjennom Folarskardet og ned på nordsiden. Skarven ses i bakgrunnen, og hovedløypa går i ganske rett linje inn til Folarskardet. Etter ca 200 meter herfra deler sporet seg og man kan gå østover mot Embretstølen. Man kan skimte to personer oppe i bakkene til høyre. (Bildet er fra en annen tur).
Inn mot Embretstølen går skisporet parallelt med Hallingskarvet.
Etter ca 2 km deler sporet seg mot "Haugstøl øst" men på denne turen fortsetter man rett fram mot Hallingskarvet.
Embretstølen kommer til syne i bunnen av bakken. Ca 1-1,5 timer bør man beregne fra Haugastøl.
Embretstølen er et vanlig turmål både fra Haugastøl og Ustaoset. Tidligere var det servering i påska men det ble slutt i 2011. I stedet får man nå servering på Åkerstølen, 1,5 km lenger øst i retning Ustaoset.
Sporet fortsetter østover mot Ustaoset.
Fra Embretstølen går det av et spor nordover mot foten av Hallingskarvet. Det går over i et annet langsgående spor østover mot Prestholtskardet og vestover mot Folarskardet.
Denne terningsteinen ligger ved foten av Hyllun og er et bra sted for en liten rast (den er også synlig på forrige bilde). Et par skitupper som stikker opp fra ei "solegrop" viser steinens størrelse. Etter en hvil venter noen hundre høydemeter fiskebeinsgange opp på platået. Omtrent en time tok det herfra opp på skarven.
Oppe på Hallingskarvet ser man nordover mot Sudndalen på andre siden.
Utsikt sørvestover. Ved å zoome inn kan man se mot Haugastøl (pil 1, nede i gropa), Monsbunuten (2),, Krækkjahæe (3), Bergsmulen (4), Hardangerjøkulen (5).
Utsikt sør-østover. Gaustadtoppen (1883 m.o.h) troner majestetisk i bakgrunnen, helt på andre siden av Hardangervidda.
Månelandskap. Uten sporet som gikk der fra før var det ikke lett å vite hvor man skulle gå.
Liten hvil etter 45 minutter. Det gikk sakte i snødynene, jeg har kanskje gått 1 km her fra der jeg kom opp på platået.
Omtrent halvveis på skarven åpner det seg opp østover mot Raggsteindalen og Strandavatnet. Her hadde jeg gått oppe på skarven i ca 1,5 time.
Nå er Folarskardet ikke langt unna, i forkant av Folarskardsnuten (1933 m.o.h) rett fram. Utsikten sør-vestover er fortsatt flott, og man kan skimte den mørke Hårteigen (1690 m.o.h) i den sørvestlige enden av Hardangervidda, helt ute ved Hardangerfjorden (ca 1/3 til venstre i horisonten).
Helt på kanten av platået før nedkjøringen til Folarskardet og utsikt nordover mot Strandavatnet. Bildet er sammensatt av to bilder som ikke ble tatt med tanke på å lage et panoramabilde, men siden de overlapper nesten helt får man et inntrykk av utsikten.
Traséen ned mot Folarskardet. Turen over selve skarven tok ca 2 timer. Lordehytta ligger nede til høyre i skaret. For å spare tid og krefter gikk jeg ikke "omveien" om Folarskardet men holdt meg langs sørveggen til det var forsvarlig å kjøre ned. Lordehytta i Folarskardet er likevel verdt et besøk.
I Lordehytta midt i Folarskardet kan man overnatte eller lage bål og varme seg litt. Utsikt mot Strandavatnet i bakgrunnen. (Bildet er fra en annen tur).
Nedkjøring mot Bjøranbulægret i retning Haugastøl. En liten gruppe skigåere er på vei opp i løypa mot Folarskardet, omtrent midt i bildet.
Nede igjen, og sola holder på å svinge bak skarven. Sporet opp til Folarskardet i forgrunnen.
Den vestlige delen av Hallingskarvet i kveldssol. Hyllun ligger enda lengre øst så det man ser av skarven tilsvarer ihvertfall den avstanden som ble gått.
Panoramabilde av Hallingskarven omtrent fra Bjørnabulægret. Hyllun helt til høyre og sporet opp til Folarskardet og Folarskardsnuten helt til venstre. Herfra er det litt under en times skitur tilbake til Haugastøl.
Løypa fra Bjørnabulægret tilbake til Haugastøl er flat og lett å gå. Folarskardet vises ikke her, men ligger bak toppen i forgrunnen. (Bildet er fra en annen tur).
Categories: Hardangervidda