Mellom bakkar og berg                                                  

                                                                                                                             - en blogg om turopplevelser -

Click here to edit subtitle

Turbloggen

Padling i Husvær, Herøy

Posted on March 4, 2015 at 7:05 AM

Padling i Husvær, Herøy


Tidsbruk: På 3-4 timer får man sett mye av området.


Terreng: De mange øyene og holmene skjermer for storhavet og gjør området ideelt for padling. Sikten er også god da de fleste øyene bare er 10-20 meter høye.


Bakgrunn: Jeg padlet på formiddagen 27.06.14. Dette var dag to av rundturen på Helgelandskysten og planen var å padle i Husvær på formiddagen og gå fjelltur på ettermiddagen. Husvær er kjent som et eldorado for padlere, og selv om jeg ikke har padlet så mye tidligere eller har spesielt bra utstyr ville jeg ikke la sjansen gå fra meg når det var meldt bra vær- og vindforhold. Jeg overnattet ved foten av Dønnamannen og kjørte til Herøy der ferga går over til Brasøy. En kort biltur senere var jeg på Husvær. Det var flotte forhold med sol og 4-5 sekundmeters vind, noe som ga ubetydelige bølger og en behagelig tur på sjøen. Jeg ville padle rundt hovedøya og kanskje ta meg opp på Vågøya der utsikten burde være god fra en høyde på 40 meter. Det var imidlertid lett å miste retningssansen blant alle øyene (selv med kart) og det ble Gantøya i stedet. Jeg hadde håpet å se ørn på turen men det var ikke mye liv å se bortsett fra noen tjeld og en liten saueflokk på en av øyene. Med bedre tid og litt bedre kajakk ville jeg likt å padle ut til Måsøya eller helt til Sandvær for å se om det var noen interessante levninger etter gamle fiskelandsbyer.

Jeg ble inspirert til å ta turen etter å ha sett NRK-programmet Ut i naturens reportasje om Helgelandskysten, der padling i Husvær var en av aktivitetene:Husvær er en øygruppe i øykommunen Herøy sørvest for Sandnessjøen. Det går fergeruter både fra Søvika på fastlandet og fra kommunesenteret Herøy.
Jeg fant en passende strand å sette ut kajakken på rett etter den siste brua over til hovedøya. Derfra padlet jeg rundt øya med en utstikker til Gantøya og tilbake igjen til startstedet. Rundturen tok omtrent 3,5 timer inkludert en rast på Gantøya.


Kartutsnitt. Link til interaktivt kart:
Oversiktsbilde av Husvær tatt fra Dønnamannen kvelden før padleturen. Sandværet i bakgrunnen.
Husvær er en idyllisk øygruppe med gamle fisketradisjoner. Her fra Prestøya.
Fra denne stranda var det lett å komme ut med kajakken. Parkeringsplasser var det dårlig med men jeg parkerte helt i veikanten. Da jeg pakket sammen kajakken etter turen kom en mann ut fra huset og spurte om jeg ville parkere hos han. De virker å være gjestfrie folk, husværingene.
Fin utsikt i "hovedleia" øst for husvær, med fri sikt mot Dønnamannen og de syv søstre. Bildet ble tatt med selvutløser med kameraet i et bildekk i vannskorpa på ei gammel brygge. Kajakken er for øvrig en oppblåsbar modell fra Advanced Elements for en eller to personer (man kan bytte overdel) som man lett får i bagasjerommet eller skiboksen. Den går ikke spesielt fort men er til gjengjeld veldig stabil og tåler et sammenstøt eller to med svabergene. Flytevesten og padleårene fra Biltema er heller ikke så mye å skryte av.

På nordøstsiden av Husvær ligger kajakksenteret Havnomaden. Der kan man leie kajakker, overnatte eller få gode råd om padling i området. Se hjemmesiden: 

Over på vestsiden får man utsikt mot Vegaøyene når man padler sørover. Her ser man Søla (432 m.o.h) sammen med vestdelen av hovedøya. Vannet er grunt og man kan følge med på livet både under og over vannskorpa.

De syv søstre er synlig stort sett hvor du enn padler.

Det er viktig å ha med kart, for man kan lett padle seg vill blant småøyene. Kartene fra Norgesserien til Nordeca er vann- og riftsikre.

På Boløya var det plassert ut en liten saueflokk som var like nysgjerrige på meg som jeg var på dem.
Oppe på Gantøyas høyeste punkt (23 m.o.h) får man oversikt over området. Husvær er den skogkledte øya i bakgrunnen. Dønnamannen og de Syv søstre er faste holdepunkter som vanlig.
Utsikt mot Vega fra Gantøya.
I forgrunnen Boløya med sauene på, Vågøya bak og helt i bakgrunnen Sandvær. Avstandene er større enn man skulle tro ut fra bildet. Låven nærmest ligger på Måsøya 2-3 km unna i padleavstand og Sandværet ytterligere 2-3 km.

Tilbake ved startstedet igjen, i en idyllisk småbåtshavn.

Categories: Helgeland