Mellom bakkar og berg                                                  

                                                                                                                             - en blogg om turopplevelser -

Click here to edit subtitle

Turbloggen

Haugastøl - Ustaoset til fots

Posted on March 20, 2015 at 9:40 AM

Haugastøl - Ustaoset til fots


Tidsbruk: Ca 3-4 timer


Terreng: Noen motbakker i starten men det meste flatt. Det er ikke alltid merkede stier, ihvertfall ikke hvis man vil gå effektivt. Men hvis man holder rett kurs fra starten opp forbi Kvasshovd kan man egentlig gå hvor man vil den siste biten. Man har alltid Hallingskarvet som referansepunkt.


Bakgrunn: Turen ble gått 7. august 2007 kl 11. Jeg ble hentet med bil på Ustaoset men det går også an å kombinere med buss tilbake til Haugastøl. Om man først går turen er det trolig verdt å legge til en liten topptur på Kvasshovd (1279 m.o.h) som ligger rett ved stien, utsikten skal være fin derfra vestover mot Hardangerjøkulen. Link til bussruter:


Turen går mellom småstedene Haugastøl og Ustaoset øverst i Hallingdalen. Begge stedene er populære hytteområder og gode utgangspunkt for turer inn mot Hallingskarvet. Turen er en passende dagstur for både store og små uten krevende partier. Man har fin utsikt mot Hallingskarven eller Ustevatnet store deler av turen og det er flere store og små vann langs stien man kan legge inn pauser ved.

Fra Haugastøl kan man følge den T-merkede turistløypa eller hytteveien opp til Tjørngravtjørni. Der tar man av fra hovedstien og følger heller stien opp bak hyttene til høyre. Etter noen motbakker kommer man opp til Kvasshovdtjørne og etter det går det slakt nedover mot Embretstølstjørne. Ved Åkerstølen treffer man på en hyttevei men det er viktig å holde høyden inn mot Urdistølen og ikke følge bilveien for langt. Den siste biten går man langs hytteveien på Ustaoset.


Kartutsnitt. Link til interaktivt kart:

Oppe ved Kvasshovdtjørne er den første etappen unnagjort og heretter er det bare flatt eller slak nedoverbakke. Hallingskarvet kommer til syne.

Utsikt bakover mot Tjørngravtjørni, 180 grader tvert om fra forrige bilde. 

Toppen med navn Kvasshovd (1279 m.o.h) er det høyeste punket man passerer på turen.


På vei ned fra Kvasshovd mot Embretstølstjørni er det litt våtere terreng med en del myrer og bekker.

Hallingskarvet er majestetisk selv i gråvær.

Nede ved Embretstølen, tidligere et serveringssted i påska. Det høyeste punktet i bakgrunnen er Ustetind (1376 m.o.h).

Den siste tredelen av turen ned fra Embretstølstjørni går langs gamle setervoller med steingjerder. Bildet er tatt vestover og vannet i bakgrunnen er Åkerstølstjørni. Fjellet i bakgrunnen er trolig Kvasshovd (1279 m.o.h) som vi passerer opp fra Haugastøl.

Med omtrent en halvtime igjen av turen treffer man på de øverste hyttene i hyttefeltet.

Bergensbanen passerer nede ved Ustevatnet.

Siste etappe langs hytteveien ned til riksveien. Ustaoset hotell nede til høyre.

Categories: Hardangervidda