Mellom bakkar og berg                                                  

                                                                                                                             - en blogg om turopplevelser -

Click here to edit subtitle

Turbloggen

Helvetestinden, Bunes (602 m.o.h)

Posted on June 6, 2015 at 7:00 AM

Helvetestinden, Bunes (602 m.o.h)


Tidsbruk: 1,5-2 timer opp fra Vinstad, en drøy time tilbake. Noe kortere tid hvis man går fra Bunes.


Terreng: 3,5 km fra Vindstad til toppen. Tydelig sti det meste av veien, men opp til ryggen må man prøve å finne den beste løypa selv. Ikke spesielt luftig eller farlig på noe sted. Lett klyving på ett sted rett før toppen.


Bakgrunn: Turen ble gått 30. mai 2015 klokka 08 og er en del av min firedagerstur til Lofoten, med reiseplan i sin helhet spredt ut på de forskjellige etappene. Merk at jeg gikk turen i uke 22, i månedsskiftet maj-juni, da buss- og fergeruter kjører etter vinterruta (de skifter i midten av juni). Dagen før fløy jeg til Bodø og tok ferga til Moskenes klokken 16.30-19.45. Jeg leide bil fra Rentacar Moskenes  men hele turen var planlagt for å passe med bussrutene, bortsett fra transporten fra Moskenes til Reine den første kvelden. Det er 4,5 kilometer fra fergeleiet på Moskenes til Reine der fjordbåten går inn til Vinstad, og man kan alternativt gå, haike eller ta taxi. Flakstad Taxi kjører også i Moskenes-området og tar ca 2-300 kroner for denne turen.

Båten fra Reine innover i Reinefjorden går daglig og i blant flere ganger om dagen, se rutetabellen:  Jeg tok båten klokken 21.30 til Vindstad, gikk inn til Bunesstranda (en flott tur i seg selv) og slo opp teltet der. Fotturen tar 1/2-1 time avhengig av mengden bagasje. Egentlig hadde jeg tenkt å gå på Helvetestinden allerede første kveld og så gå over fra Vinstad til Hermannsdalen neste formiddag, der står det et ensomt hus etter at de siste beboerne flyttet derfra på 1950-tallet. En eneste familie har bodd der siden 1600-tallet, helt avstengt fra omverdenen i vinterhalvåret. Sommerstid kunne man ro og seile på havet og gå over fjellet til Vinstad. Dessverre var det for mye snø i slutten av mai (dette året, vanligvis er det mulig å gå over) til at jeg fikk gått dit. Derfor ble det Helvetestinden først neste morgen.

Båten tilbake til Reine går klokken 15.25. Med min reiseplan passet det bra med bussen fra Reine til Ramberg klokken 18.20. Jeg tok imidlertid med leiebilen videre for å spare tid til neste tur.Helvetestinden er ett av mange turmål i småfjordene innerst i Reinefjorden. Det er vanlig å kombinere turen med en tur til den vakre Bunesstranda på yttersida ut mot atlanterhavet. Den fraflyttede grenda Vinstad er også en severdighet i seg selv. Da jeg gikk turen hørte jeg fra ulike kilder at det fortsatt bodde 1-3 eldre mennesker her ute men antallet minsker fortløpende. Husene er dog i god stand, da mange etterkommere bruker husene som feriested. Båten inn i reinefjorden går fra tettstedet Reine (markert med pil).
Fra Vindstad går man grusveien inn mot Bunesstranda. Trasèen opp mot Helvetestinden går i det noe slakere partiet opp fra Einangen til ryggen over (omtrent ved "n" i "Brunakseltinden" på kartet under). Deretter er det bare å følge ryggen oppover mot toppen. Utsikten er fantastisk ned mot Kjerkfjorden på andre siden samt utover mot Vinstad og Reinefjorden.


Kartutsnitt. For interaktivt kart, se link:

Båten innover i Reinefjorden går fra Reine, rett bak den gamlen skolen som i dag fungerer som galleri.

Panoramabilde fra Reinefjorden. Til venstre ser man Tennestinden (690 m.o.h), Hermannsdalstinden (1029 m.o.h, Lofotens nest høyeste topp) og Brynliskartinden (798 m.o.h). Forsfjorden går inn bak Tennestinden mens Vinstad ligger rett fram. Kjerkfjorden går inn til høyre og man ser Helvetestinden helt til venstre blant fjellene der inne. Kjerkfjordens høyeste topp Segltinden (731 m.o.h) helt til høyre.

Panoramabilde fra Vindstad, med Helvetestinden i bakgrunnen midt i bildet. Sola skinner fortsatt på Bunesstranda.


Innerst i grenda går det av en sti mot kirkegården og videre mot Bunesstranda.

Panoramabilde fra bunesstranda ved ankomst klokka 22.30. Helvetestinden med den imponerende bratte veggen til høyre og Stamprevtinden (748 m.o.h) til venstre for denne.

Hvis man går fra stranda til Helvetestinden må man opp på Einangen og deretter velge en trasé mellom steinene i lia. Det hadde regnet på natta så jeg valgte å holde meg borte fra de bratte svabergene og gikk heller helt i nedkanten av disse og opp den siste steinrøysa i skaret.

Utsikt fra skaret mot bebyggelsen innerst i Bunesfjorden og Bunesstranda til høyre. Går man opp direkte fra Vindstad kommer man opp til venstre i bildet. Jeg fulgte svabergene til høyre. Opp hit tok det omtrent 45 minutter å gå fra Bunesstranda.

Panoramabilde over Kjerkfjorden fra eggen der man kommer opp. Til venstre i bildet er Helvetestinden. Segltinden (731 m.o.h) rett fram over fjorden. Bak bebyggelsen er Kråkhammartinden (713 m.o.h) høyest og til venstre for den er Marklitinden (689 m.o.h). Det bratte fjellet til venstre for husene er Merraflestinden (482 m.o.h).
Man følger ryggen videre på sti eller stein. Den første toppen er 513-punktet. Helvetestinden er i midten på dette bildet, mens toppen til høyre er Stamprevtinden (748 m.o.h).
Nært toppen blir det litt luftigere men aldri farlig. Man kan velge å gå midt på ryggen, eller som her, følge stien på kanten.
200 graders Panoramabilde fra toppen. Hit tok det meg to timer å gå med flere fotopauser. Kjerkfjorden til venstre, ryggen jeg gikk opp midt i bildet, Bunesfjord og Vinstad til høyre for midten og Bunesstranda helt til høyre.

Panoramabilde over Bunesstranda, med Bunesfjorden til venstre og Stamprevtinden (748 m.o.h) til høyre.

Nede ved bunesstranda igjen. Turen tok omtrent 3,5 timer med flere lange pauser. Man kan lett gå opp og ned igjen på 2,5 timer.


Categories: Lofoten