Mellom bakkar og berg                                                  

                                                                                                                             - en blogg om turopplevelser -

Click here to edit subtitle

Turbloggen

Moltinden, Ramberg (696 m.o.h)

Posted on June 6, 2015 at 7:50 AM

Moltinden, Ramberg (696 m.o.h)


Tidsbruk: To timer opp, en time ned.


Terreng: 1,5 km fra Ramberg via Nubben og opp. Tydelig sti det meste av løypa. Nokså bratt i starten opp til Nubben, så en slakere tredjedel. Et lite parti med stein mot slutten. Aldri spesielt luftig eller farlig.


Bakgrunn: Turen ble gått 30. mai 2015 klokken 17.30 og er en del av min firedagerstur til Lofoten. Tidligere på dagen hadde jeg gått på Helvetestind ved Reinefjorden. Etter Moltinden lagde jeg middag ved den flotte Rambergstranda før jeg kjørte til Å og satte opp telt ved Ågvatnet. Uten leiebil passer det å ta bussen fra Ramberg til Å klokken 22.30, se rutetabell for busslinje 18-742:Ramberg ligger på Flakstadøya, som er kjent for sine flotte sandstrender. Det er muligheter for overnatting på campingplassen ved stranda og det er flere butikker og bensinstasjon i Ramberg. Med en liten avstikker til Nusfjord på sørsiden av Flakstadøya kan man overnatte i gamle rorbuer og få et innblikk i fortidens fiskerihistorie.

Fra butikkene i Ramberg går man over bilveien og opp i bakkene. Stien starter ved et hvitt serveringssted oppe i bakken. Stien går først opp mot Nubben (240 m.o.h) og så videre mot Moltinden. 


Kartutsnitt. For interaktivt kart, se link:

Fra europaveien går det av en liten stikkvei opp i bakkene. Moltinden oppe til venstre og Nubben (240 m.o.h) ses til høyre. Stien opp starter ved det hvite huset i bakgrunnen. Det er best å parkere bilen ved butikksenteret.


Nederst i bakken er det en bekk hvor man kan fylle vannflaska. Det er første og siste mulighet på turen.

Stien går ganske bratt oppover i starten, og man vinner raskt høydemetre. Bakover får man utsikt ned mot Ramberg.
Panoramabilde fra Nubben. Hit tar det omtrent en halvtime å gå opp. Til venstre i bildet ser man mot Skjelfjord og toppen i forgrunnen er Volandstinden (457 m.o.h). I bakgrunnen bak brua ser man Selfjorden og fjellrekka med de østligste fjellene i Moskenes, blant annet Brasråstindan (857 m.o.h) som de høyeste. Ramberg med Rambergstranda nede til høyre og helt til høyre i bakgrunnen stikker den nordlige enden av Flakstadøya med Hustinden (691 m.o.h) fram.

Fra Nubben flater terrenget ut og går langs med snøpartiet bort til ryggen på den andre siden. Deretter følger et brattere og mer steinete parti.
Denne midtre delen av traséen er lett å gå.

Når man kommer bort på ryggen opp mot toppen får man fin utsikt nordvestover igjen, rett ned på Rambergstranda.
Utsikt mot toppen fra samme punkt.

Den første delen av ryggen går man på tydelig sti.

Den siste delen av traséen er kjedelig, balanserende i ei steinrøys.

Utsikt ned mot Ramberg og Selfjorden fra steinrøysa.

Rett før man kommer opp til toppen får man utsikt ned på den andre siden, mot fjordarmen Flakstadpollen. Her kom det tåke sigende opp langs fjellsiden samtidig som sola skinte bak meg, noe som resulterte i en stilig skygge av meg og fjellet, inne i en regnbue (!).


Blikk mot toppen fra forrige punkt. Ved å gå til venstre for ryggen slipper man unna de mest luftige partiene.

Dette er det luftigste partiet på turen, bredt nok til å gå trygt men det er langt ned til Ramberg hvis man ikke følger med hvor man tråkker.

360 graders panoramabilde fra toppen. Fra venstre Rambergstranda, toppunktet med varden, Flakstadtinden (540 m.o.h) i forgrunnen og rett bak denne ser man mot Vareid med Napp og Offersøykammen (436 m.o.h) på den andre siden. Helt bak ser man mot fjellene i Vestvågøy. Videre til høyre ser man ned mot Flakstadpollen og bebyggelsen i Bø og Kilan. Fjellet i forgrunnen til høyre er Stortinden (866 m.o.h) som man kan gå videre til fra Moltinden. Helt til høyre ser man ned mot Skjelfjord og vestover mot Selfjord og fjellene i Moskenes.

Utsikt ned traséen fra toppen. Moskenesfjellene i bakgrunnen.

Nede ved bebyggelsen igjen. Jeg brukte 2,5 timer opp med mange lengre pauser og en time ned.

Rambergstranda er også verdt et besøk. Her med Volandstinden (457 m.o.h) til venstre.

På Skjelholmen rett sør for Ramberg er det et gedigent tørkeanlegg for tørrfisk, et spektakulært syn (og lukt).

Tørrfisk i kveldssol.

Categories: Lofoten