Mellom bakkar og berg                                                  

                                                                                                                             - en blogg om turopplevelser -

Click here to edit subtitle

Turbloggen

Mengelsdalstinden, Moskenes (826 m.o.h)

Posted on June 6, 2015 at 8:35 AM

Mengelsdalstinden, Moskenes (826 m.o.h)


Tidsbruk: 2-3 timer opp, nesten det samme ned.


Terreng: 4,5 km fra Å til toppen. Merket løype helt opp til ryggen mellom Ågdalen og Stokkvikdalen. Deretter blir det mindre og mindre tydelig sti og etterhvert må man prøve seg fram selv. Det som ser ut som en vel brukt trasè kan vise seg å være en blindvei der folk har snudd og gått tilbake fordi det viser seg å være for bratt. Langs Ågvatnet er det først småkuppert men for det meste flatt. Det kan være noe gjørmete og man passerer ei myr helt innerst før stigningen begynner. Turstøvler er nødvendig. Bratt stigning opp til ryggen men løypa går i slynger og er lett å gå. Luftig og til dels farlig i de helt øverste partiene (etter fortoppen på 743 m.o.h).


Bakgrunn: Turen ble gått 31. mai 2015 klokken 06.00 og er en del av firedagersturen min til Lofoten. Dagen før hadde jeg gått på Helvetestinden i Reinefjorden og på Moltinden ved Ramberg. Jeg overnattet i telt ved østenden av Ågvatnet. Målet med turen var å komme opp på ryggen mellom dalene og se ned mot Stokkvika, og deretter følge ryggen oppover så langt jeg rakk eller så langt jeg syntes det var forsvarlig. Jeg hadde begrenset tid da ferga til Værøy gikk klokka 12. Likevel rakk jeg å gå nesten helt til toppen, til ca 760 meters høyde. Der valgte jeg å snu fordi jeg kom til et brattere parti som skulle involvere luftig klatring helt langs den østlige veggen ned mot Ågdalen. Et fall her ville vært sjebnesvangert så jeg tok ikke sjansen. Kanskje hadde det vært mulig å velge en trasè på vestsiden av ryggen den siste biten men jeg var fornøyd med turen og gikk ned igjen til Ågdalen. Trolig hadde jeg møtt på snø oppe på toppen som stoppet meg fra å komme helt opp uansett.

Hvis man vil følge reiseplanen min kan man ta bussen kl 11.40 fra Å til Moskenes, som korresponderer med ferga kl 12 til Værøy. Se bussruter for linje 18-742 her  og fergereutene for Bodø-Værøy-Røst-Moskenes herÅgdalen ligger ved Å helt ytterst i Lofoten ganske nært Moskenes der ferga fra Bodø og Værøy kommer inn. Innerst i Ågdalen kan man gå opp på ryggen mellom Gjerdetindan og Mengesdalstinden og se ned mot Stokkvika. Man kan følge ryggen oppover mot Mengelsdalstinden eller gå videre ned til Stokkvika, en tur som tar 6-8 timer t/r.
Det går tydelig sti fra Ågvatnet og over til Stokkvika. Det finnes parkeringsplasser ved østenden av Ågvatnet, ta til høyre inn blindveien like før tunnelen når man kommer inn til Å. Oppe på ryggen er det greit å gå helt til "hakket" mellom 743-punktet og 826-punktet. Men utsikten er flott allerede nederst på ryggen. For de som klarer å komme seg opp til toppen er det mulig å ta en lettere trasè bort til Smallidalstindan (810 m.o.h).


Kartutsnitt. For interaktivt kart, se link:

Fra parkeringsplassen går stien innover på Ågvatnets sørlige bredd.

Etter å ha rundet noen odder kommer fjellveggen til syne, med Gjerdtindan (821 m.o.h) til venstre og Mengelsdalstinden helt til høyre i bildet (snøkledd). Traséen opp på ryggen går akkurat der sola går over i skygge.

Stien langs bredden går i kupert terreng, med mange høye svaberg og små koller som skal forseres. I de bratteste partiene er det satt opp kjettinger for trygghetens skyld.

Det er også en del våte partier i det flate terrenget. Det hadde regnet på formiddagen dagen før.

Innerst i vestenden av Ågvatnet er det en fin sandstrand. Det renner også en bekk her på venstre hånd hvor man kan fylle vannflaskene. Hit tok det en times tid å gå fra østenden av vannet.

Etter å ha krysset ei lita elv ved å gå over utlagte steiner skal man passere denne myra. Vanntett fottøy er å anbefale. Stien fortsetter opp i skaret til venstre.


Den første delen av stigningen går stien gjennom en liten bjørkeskog. Herfra er det tørt hele veien opp.

Etter å ha passert bjørkeskogen får man fin utsikt over Ågdalen og Ågvatnet.

Oppe i Ågskaret ser man over til Stokkvika og Stokkvikvatnet. Man kan fortsette å gå ned på den andre siden helt ut til havet. Det tok en liten time å gå opp hit fra bredden av Ågvatnet.


Ryggen opp til Mengelsdalstinden sett fra Ågskaret. Det er lett å gå helt opp til den bratteste delen omtrent på 760 meters høyde.

Mengelsdalstinden sett fra høyden der en person stod på forrige bilde. Bak til venstre ser man Smallidalstindan (810 m.o.h).


Ved omtrent 760 meters høyde prøvde jeg å finne en trasé mot toppen opp til høyre på bildet, men måtte snu. Kanskje hadde det gått an å gå til venstre.


Panoramabilde over Ågdalen og Stokkvikdalen omtrent fra 743-punktet, med ryggen ned mot Ågskaret i midten og Gjerdtindan (821 m.o.h) bak. Å ligger helt ute ved havet til venstre i bildet.


Nede ved Ågvatnet igjen.
Categories: Lofoten