Mellom bakkar og berg
- en blogg om turopplevelser -
Posted on June 6, 2015 at 10:00 AM |
Måstad og Måstadheia, Værøy (407 m.o.h)
Tidsbruk: Omtrent tre timer fra Sørland til Måstad og en time ekstra opp på Måstadheia. Man får regne med like lang tid tilbake. En time kortere om man går fra Nordlandshagen.
Terreng: 6,5 km fra Sørland til Måstad og 1,5 km fra Måstad opp på Måstadheia. Totalt 16 km t/r. 630 meter sammenlagt stigning, inkludert turen over fra Sørland til Nordland. Tydelig sti hele veien. Det kan være litt løs steinmasse i dalen over til Nordland. Trasèen mellom Nordland og Eidet er drøy og steinete men ellers er det lett framkommelig og aldri spesielt krevende.
Bakgrunn: Turen ble gått 31.mai 2015 kl 20 og er en del av firedagersturen min til Lofoten. Tidligere på dagen hadde jeg gått på Mengelsdalstinden ved Å og deretter tatt ferga fra Moskenes til Værøy. Jeg gikk først opp til Håen (se eget innlegg) i 18-tida og fortsatte østover mot Hornet og ned mot Nordland. Jeg kom alt for sent i gang med turen på grunn av regnvær midt på dagen og bommet derfor på tidspunktet jeg burde ha vært på Måstad. Jeg hadde store forhåpninger om å få sett lundefugl på nært hold, ettersom de er kjent for å la mennesker komme ganske nær med kameralinsen. Men de kom inn fra havet i 21-22-tiden så det eneste jeg fikk sett av dem var når de kretset over meg på vei bort til Måstad. En drøy time senere var det helt stille i lundura på motsatt side. Men Måstad for øvrig var en flott opplevelse, med mange av de orignale husene i god stand og det var idyllisk å vandre rundt der helt alene i midnattsol klokka 02 på natta.
Neste morgen tok jeg ferga klokka 10.15 til Bodø og fly videre. Totalt rakk jeg fem forskjellige fjellturer og fikk sett store deler av Vest-Lofoten på 2,5 døgn. Det ble ikke mye søvn men midnattsola hjalp til med å forvirre døgnrytmen så det var lett å holde seg våken.
For fergerutene Bodø-Værøy-Røst-Moskenes se link: Man kan overnatte i den gamle skolen på Måstad, men da må man avtale på forhånd med Værøy turistinformasjon, tlf 75420614 eller turistinfo@varoy.kommune.no
Måstad er en fraflyttet grend vest på Værøy som er kjent for hundearten lundehund. De var spesialavlet for å krype inn i lundefuglens huler mellom steinene og hente ut fugler til eieren som stod og ventet utenfor. Lundefuglen hekker i tusentall på vestsiden av Måstadfjellet. Befolkningen på Måstad levde til dels av fangsten og de kunne fange flere titalls fugler på en kveld. For omtrent hundre år siden bodde det 150 mennesker på Måstad, men grenda ble fraflyttet på midten av 1900-tallet.
Les, se og hør interessant dokumentasjon om livet på Måstad på NRKs sider:
Stien til Måstad begynner egentlig ved Nordlandshagen, men hvis man ikke har bil eller sykkel er det enklest å gå over fjellet fra Sørland. Jeg gikk først opp til Håen og derfra langs kanten av Håheia bort til Hornet og ned en trang dal til yttersida (Nordland). Hvis man vil gå rett over fra Sørland kan man følge den markerte stien opp fra bilveien. Det går også en sti opp til Hornet helt i begynnelsen av bilveislyngene hvis man vil ta raskeste vei over til den andre siden. Fra Sørland og over fjellet bruker man omtrent en time. Fra Nordland går det en bilvei til Nordlandshagen omtrent dit man kommer ned fra Hornet. Derfra går det en sti som leder til Eidvika (se neste bilde). Etappen ser lett ut på kartet og er ikke spesielt kupert men store deler av den går på steiner i strandkanten og man bør regne 1-1,5 timer bare på denne etappen.
Fra Eidet går stien på sørsida av fjellet og inn til Måstad, på velpreparert sti/grusvei. Helt i sørenden av bebyggelsen går stien opp mot Måstadheia i små slynger, den er også lett å gå. Stien er tydelig helt opp til Måstadfjellet. Derfra kan man speide etter lundefugl i lundeura hvis man vil.
Kartutsnitt. For interaktivt kart, se link:
Fra Håen tar man av NATO-veien ganske tidlig og følger den vestlige kanten av Håheia bort til Hornet.
Håen med forsvarsinstallasjonen og Måstad i bakgrunnen, sett fra kanten av Håheia.
300 meter nedenfor går stien til Måstad, her som en grønn stripe.
Utsikt nordover fra 320-punktet. Hornet (346 m.o.h) rett fram med 249-punktet til venstre og Mosken og Lofotodden i bakgrunnen. Værøys høyeste topp Nordlandsnupen (450 m.o.h) helt til høyre. Stien over til Nordland går i det første lille skaret ned fra Hornet, omtrent rett under Mosken på bildet.
Når man nærmer seg Hornet øverst i Rømdaeln møter man på stien fra Sørland. Den fortsetter opp via vestsiden av Hornet og ned på østsiden. Jeg ville spare krefter og droppet å gå oppom Hornet. Jeg valgte heller en trasé lavere i terrenget.
Ved 249-punktet går fjellveggen loddrett ned til yttersida. Stien til Måstad er godt synlig der nede.
Utsikt mot Nordlandshagen fra skaret der man går ned. Traséen ned til Nordland går delvis på løs steinmasse så det kan være lurt å holde god avstand til de som går foran, i tilfelle steinsprang. Bilveien og parkeringsplassen samt deler av den nedlagte flyplassen ses på den andre siden. Hit tok det omtrent en time å gå fra Håen med noen fotopauser.
Nede på Nordlandsiden begynner stien til Måstad. Herfra er den markert med røde piler og merker.
I starten er stien lett å gå på.
Omtrent halvveis slutter stien og traséen går videre på fjæresteiner.
Det er mye å se på mens man går. Havet har skylt i land mye rart som vi mennesker er ansvarlige for.
Som kontrast kan naturen kan gjøre det vakkert på egen hånd også.
Rett før man kommer til Eidet treffer man på denne karen i fjæra. Han kalles Yttertussen og har sikkert gitt opphav til mange overtroiske historier langt tilbake i tid.
Ved Eidet går stien mot Måstad på østsiden av Måstadfjellet. Rett fram til høyre er det ei steinur med rikt fugleliv, men hvis man vil se lundefuglene er det best å gå over fjellet til Lundura.
Den siste biten bort til Måstad er lett å gå, på grusvei/sti. Måhornet (439 m.o.h) rager over bebyggelsen.
Husene på Måstad er i god stand selv om ingen bor her lenger. Fra Eidet til Måstad tar det omtrent en halvtime.
Man kan gå lenge og bare kikke på de gjenværende husene på Måstad. Noen er restaurerte mens andre er falleferdige.
I et av de gamle, åpne husene står de gamle skolemøblene oppbevart.
I enden av bebyggelsen er det et pumpehus med ei manuell pumpe hvis man vil fylle på vannflaskene.
Fra foten av bakkene går stien oppover mot Måhornet og Måstadheia. Den er lett å gå, med passende slynger i de bratteste partiene. Etterhvert slaker den ut mot toppen.
Utsikten mot Måstad er flott fra denne siden. I bakgrunnen troner forsvarsinstallasjonen på Håen (438 m.o.h).
Det er bratt stigning i starten og man kommer fort opp i terrenget. Snart får man utsikt over mot Lofoten til venstre og Sørland til høyre.
Oppe ved Reka deler stien seg til venstre mot Måhornet og til høyre mot Måstadheia. Bildet er tatt fra oppstigningen til Måstadheia, med Måhornet (439 m.o.h) i bakgrunnen og den slakere delen av stien fra Måstad midt i bildet.
Fra Reka har man utsikt mot storhavet og Røst.
Oppe på Måstadheia kan man gå videre ned mot Lundura i håp om å få sett lundefugl. De kommer inn fra havet på kvelden med fangsten sin. Her er klokka 00.30 og jeg kom dessverre for sent fram til å få sett lundefuglene på nært hold. Noen få fugler fløy rundt helt nederst i ura men jeg orket ikke gå ned bare for å få hilse på dem.
Måstad sett fra Måstadfjellet.
Tilbake ved Nordlandshagen, siste etappe over fjellet tilbake til Sørland.
Utsikt over Sørland fra skaret, klokka 05 på morgenen.
Categories: Lofoten